Halloween

ARTIKLEN INDEHOLDER REKLAMELINKS

Halloween er en amerikansk tradition, og det er en festlige højtid, hvor folk klæder sig ud i skræmmende udklædninger. Halloween stammer oprindeligt fra Skotland og Irland, hvor det oprindeligt var en form for høstfest. Siden da har højtiden spredt sig til hele verden, og mange danskere har taget den til sig. Børn er begyndt at gå fra hus til hus iført uhyggelig udklædning og råber højt: “Slik eller ballade!”. Højtiden bliver fejret med fester for både børn og voksne – og folk møder op i vilde udklædninger, mens festlokalet er pyntet drabeligt op.

Den 31. oktober er det Halloween: zombierne bryder ud af deres grave, heksene udøver deres værste heksekunster, vampyrerne spidser deres hugtænder, skeletterne hiver deres knoglede kroppe ud på en gåtur og seriemorderne fra gyserfilmene vælger deres ofre. Alt dette sker ikke langt fra dig, for Halloween kostumerne har efterhånden i nogle år været meget til stede i Danmark.

Faktisk så meget at festen, der er importeret fra USA, er en af de mest populære blandt unge og gamle. Flere og flere trækker hvert år i deres uhyggelige kostumer, for at kunne tilbringe en aften i gyserens tegn. Det sker heller ikke helt uden kontroverser, eftersom at Halloween, for nogle kritikere, er en satanisk fest.

Vi elsker denne fest, og hvert år vi venter i spænding på Halloween, så vi kan vise jer vores mest uhyggelige kostumer. Denne side er dedikeret til årets mest skræmmende aften, her kan du finde tips til at opnå de mest autentiske Halloween kostumer. Derudover kan du læse mere om traditionen og dens oprindelse.

Find inspiration til dit Halloween kostume her

Heksekostume

Zombie kostume

Skelet kostume

Spøgelse kostume

Døden kostume

Vampyr kostume

Farlig klovn kostume

Mumie kostume

Djævlen kostume

Scream kostume

Varulv kostume

Flagermus kostume

Monster kostume

Død brud kostume

Græskar kostume

 

visbanner - Halloween

 

Halloweens oprindelse

Selv om man har antaget, at Halloween er af amerikansk oprindelse, så er virkeligheden anderledes. De har blot gjort meget ud af traditionen og været med til at overføre den til resten af verden, men egentlig var det kelterne, som startede traditionen. For omkring 2000 år siden, i det daværende Irland, Storbritannien og Nordfrankrig fejrede man Samhain, som var en fest, der markerede enden på sommeren og høsten, for i stedet at gøre plads til den mørke og kolde vinter.

Man skal huske på, at kelterne var et folk, der hovedsageligt bestod af hyrder, og hvis dagligdag og livsrytme var præget af deres kvægavl og livet på landet i det hele taget. I sensommeren førte hyrderne kvægflokken ind i dalen for at forberede sig på den kommende vinter. For dem begyndte året nemlig ikke den 1. januar, men den 1. november, når sommeren officielt var ovre.

Vinteren brugte de på at bygge værktøj og søge ly derhjemme, hvor de ville fortælle historier og legender, hvor linjen mellem de levendes verden og de dødes verden blev tyndere og tyndere.

Halloween refererer derfor til det keltiske nytår Samhain. Nu kan man i dens etymologi se, at Samhain stammer fra det gæliske Samhuinn, ‘Sommer End’, enden på sommeren.

Denne overgang fra en tidsalder til en anden, fra sommer til vinter, fra det gamle år til det nye blev fejret med en lang række fester, hvis hovedtema var døden. Det startede med naturens død ved ankomsten af kulden.

Kelterne mente, at ved hver overgang til det nye år, det vil sige om natten den 31. oktober, indkaldte Samhain de dødes ånder, som på denne aften ville kunne slutte sig til de levende. I løbet af disse timer, forsvandt alle regler for tid og rum, således at de døde kunne strejfe Jorden.

Festen var derfor en blanding mellem dødsangsten og ånderne og glæden ved at afslutte året. På denne aften udførte man derfor ritualer, som ofringer af dyr eller antændinger af fakler med den hellige ild. I tre dage bar kelterne skindet fra de døde dyr for at skræmme de ånder væk, som var blevet befriet.

Irland har da også arvet nogle ting fra denne tradition, som for eksempel forholdet til ild, og i dag består nogle af fejringerne til Halloween af at lave et stort bål.

 

Halloween ifølge den romerske tradition

I år 43 e.Kr. havde romerne erobret størstedelen af den keltiske territorium. De var til stede i 400 år, og som de altid gør, når de komme til en ny region, så kombinerede de den keltiske tradition Samhain med to af deres egne fester med romersk oprindelse.

Den første af dem er kendt som Feralia, som bliver fejret for at mindes De Dødes Dag i slutningen af oktober. Ved den anden fest fejres Pomona, den romerske gudinde for frugten og træerne.

Da det symbol, der repræsenterer Pomona er et æble, er det meget sandsynligt, at man herfra har nedarvede den nuværende tradition med at fiske flydende æbler, som er meget populært til Halloween.

 

Halloween ved ankomsten af Kristendommen

Gennem de romerske erobringer, kom de kristne og kelterne i kontakt. Med evangelisationen af de britiske øer og det nye livskoncept, langt væk fra de keltiske overbevisninger, forsøgte man at udrydde fejringen. Selv om det ikke blev opnået fuldstændigt, så blev Halloween kristnet i det omfang, det var muligt.

Den 13. maj år 609 e.Kr. dedikerede Pave Bonifacius IV Roms Pantheon til alle kristne martyrer og bestemte, at man på den dag skulle fejre den katolske fest Martyrernes Dag. Senere, med den nye pave Gregor blev fejringen udvidet til både at omhandle martyrer og helgener, og man flyttede den endvidere til den 1. november, hvilket gjorde den til nutidens Allehelgensdag.

 

Halloween, fra Irland til USA

I 1846 emigrede millioner af irere til Amerika på grund af, hvad der blev kendt som den store irske hungersnød, og i den forbindelse medbragte de selvfølgelig deres skikke. Blandt andet Halloween. Det var sådan at amerikanerne blev inspireret af den irske tradition og begyndte at klæde sig ud og gå fra hus til hus for at bede om penge eller mad.

Denne praksis er nu kendt som slik eller ballade (trick or treat), som hovedsageligt bliver praktiseret af børn, som tigger om slik. Derudover mente de unge piger, at de i løbet af denne nat ville kunne få navnet eller endda udseendet at vide på deres fremtidige mand. Mens de ventede på denne afsløring lavede de pynteting med tråd, æblestykker og spejle.

Et århundrede senere har Halloween mistet mange af de oprindelige religiøse og overtroiske konnotationer og fejres i stedet som en nutidig fest.

halloween tradition kostumeuniverset halloween leg halloween kostume slik eller ballade. græskar

Legenden om Jack O’Lantern og oprindelsen af Halloween græskaret

Græskaret er symbolet på Halloween, og dets historie går tilbage til legenden om Jack O’Lantern, Jacks lanterne. Den irske legende siger, at Jack, med tilnavnet gnieren, inviterer Djævelen til at drikke med ham. Mens han roser hans navn, nægter Jack at betale for drinken og overbeviser djævelen om, at han skal forvandle sig til en mønt, der ville kunne bruges til at betale gælden af. Da djævelen forvandle sig, gør Jack det modsatte af, hvad han har lovet, og tager i stedet mønten i lommen sammen med et sølvkors, således al djævelen aldrig vil vende tilbage til sin oprindelige form.

Med tiden beslutter Jack sig for at slippe ham fri på to betingelser. For det første ville djævelen skulle lade ham være i fred i et år og i forbindelse med hans død, må han ikke kræve hans sjæl. Så gik der et år, og Jack bedrog ham endnu engang. I dette tilfælde udfordrede han ham til at klatre op i et træ for at plukke frugt. Mens djævelen var allerhøjest oppe, lavede Jack indhug af et kors i stammen, så djævelen ikke kunne komme ned. På den måde lykkedes det Jack at lave en ny aftale: han ville ikke genere ham i de næste 10 år.

Kort efter døde Jack. På grund af hans ekstreme ondskab, ville Gud ikke åbne himlens porte for ham, og Djævelen krævede heller ikke hans sjæl, som de havde aftalt flere år forinden. På den måde blev Jack dømt til at vandre for evigt mellem himlen og helvedet med et græskar og et stearinlys. Den dag i dag går han stadig rundt.

 

Halloween er til for at skræmme!!!

Blodsugende vampyrer, hylende varulve, sultne zombier, hekse, spøgelser, der vender tilbage fra fortiden … En gysen der løber gennem din krop og vækker dine værste mareridt til live. Halloween er en skræmmende aften, hvor du kan vælge at være den der skræmmer, eller den der bliver skræmt!

Hos Kostumeuniverset elsker vi uhyggelige kostumer, og vi hjælper dig med at forvandle dig til den gyserkarakter, du bedst kan lide. Vi har alle mulige slags Halloween kostumer, for ikke at nævne Halloween tilbehør, som vil være prikken over i’et.

Stol på os, hvis du vil have det sjovt og få folk til at grine, skal du først gøre dem bange. Forestil dig dine børns øredøvende skrig, når du kommer ud fra badeværelset og ikke er til at kende, eller naboernes tavshed, når du møder dem i elevatoren. Ja, vi ønsker at du for en enkelt dag slipper det onde løs og giver dine mest djævelske ideer frie tøjler. Det er Halloween, så alt er tilladt!

 

visbanner - Halloween

pinit fg en rect red 28 - Halloween

error: Content is protected !!