Oktoberfest

ARTIKLEN INDEHOLDER REKLAMELINKS

Den 12. oktober 1810 fejrede Maximilian I af Bayern sin førstefødte søns ægteskab for fuld udblæsning. Kronprins Ludwig og prinsesse Therese von Sachsen-Hildburghausens bryllupsfest varede i fem dage og blev afholdt i München på samme sted, som der også blev afholdt hestevæddeløb.

Fejringen var så stor, og folk nød den så meget, at fest blev afholdt igen år efter år. Så var det lige meget, at ægteskabet led under utroskab, og at det tog Ludwig 15 lange år om at overtage tronen.

I 1835, i forbindelse med deres sølvbryllup, besluttede Ludwig I at festen skulle indeholde en parade med traditionelle bayerske dragter.

Efter den bølge af revolutioner, der skyllede ind over Europa i 1848, måtte kongen, hans kone og deres ni børn drage i eksil i Frankrig. Og festlighederne ophørte med at finde sted, men blev siden genoptaget i 1948, hundrede år senere. Siden da, besluttede bayrerne at denne fest skulle gentages hvert år, med eller uden konge, og at den skulle finde sted i september (da vejret er bedre end i oktober). Således er Oktoberfesten blevet en af de fester, der bliver set mest frem til hele året.

lfestivalen er blevet indført i vores kultur, og det er endnu en mulighed for at være sammen med venner, drikke øl og have det sjovt med hinanden.

Der er også mulighed for at fejre Oktoberfesten flere steder i Danmark, hvis man ikke har lyst til at tage turen helt til München for at føle sig som en ægte bayrer. Faktisk er den traditionelle tyske ølfestivals popularitet vokset så meget, at man i flere danske byer fejrer den tyske tradition.

Vidste du….. om Oktoberfest

1. Vidste du, at der ikke må serveres øl, der indeholder mindre end 6% alkohol?

2. Vidste du, at der til Oktoberfest ikke må serveres øl, som er fremstillet udenfor Münchens grænser. Det er en måde, hvorpå man sikrer, at øllet ikke mister sin smag under transporten fra fabrikken til Theresienwiese, der er en stor åben plads i udkanten af München ca. 1 km sydøst for Hovedbanegården.

3. Der laves væddemål om, hvor mange slag, der skal bruges til at åbne tønden. Rekorden er to slag, og det højeste antal er 19. Borgmesteren starter festen med de følgende ord: “O zapft is!” (som betyder noget i retningen af “Så kan der tappes”).

oktoberfest kostume oktoberfest udklædning

Den rigtige Oktoberfest i Tyskland

Det hele foregår på Theresienwiese, en stor plads, der bliver fyldt med boder og telte og med mere end 6 millioner mennesker, som nyder denne fest.

De mest populære øltelte tilhører de største bryggerier, der gennem flere århundreder har været baseret i München: Paulaner, Spaten, Hofbräu, Hacker-Pschorr, Augustiner og Löwenbräu. For eksempel har Hofbräu-teltet alene en kapacitet på 7.000 pladser.

Hvert telt serverer hver sin øl og er desuden forskelligt indrettet. De er inddelt forskelligt og pyntet forskelligt op, hvilket også betyder, at stemningen er meget anderledes fra telt til telt.

Hvert år bliver der drukket mere end 6 millioner liter øl til Oktoberfesten!!

Prisen på øl svinger normalt mellem 8-10 euro pr. liter og serveres kun fra kl. 10:00 til 22:30 mandag til fredag og fra kl. 09:00 til 22:30 i weekenden og på helligdage.

Det virker måske som få timer, men det er nok til at få ondt i håret!

Til Oktoberfest synges sangen “Ein Prosit”, igen og igen. Det er en af Oktoberfestens klassikere. Den lyder således:

Ein Prosit, ein Prosit

Der Gemütlickheit

Ein Porsit, ein Prosit

Der Gemütlickheit

OANS ZWDA DREI! G’SUFFA!

Og oversættelsen af denne lyder således:

En skål, en skål

For hyggen

En skål, en skål

For hyggen

EN…TO…TRE…NU SKAL ALLE VÆRE FULDE!

 

visbanner - Oktoberfest

 

Oktoberfest kostume

Oktoberfesten er fyldt med turister, der er klædt i bayerske kostumer, og som sammen fejrer denne store ølfestival. Her på Kostumeuniverset har vi det perfekte kostume til dig, så du vil kunne tage til Oktoberfest og føle dig som en tysker fra Bayern i lederhosen eller tyrolerkjole. Bliv inspireret til dit Oktoberfest kostume her:

Oktoberfest kostume til mænd

Oktoberfest kostume til kvinder

 

pinit fg en rect red 28 - Oktoberfest

error: Content is protected !!