Sankt Patricks Day

ARTIKLEN INDEHOLDER REKLAMELINKS

Hvad er Sankt Patricks Day?

Historien om Sankt Patrick (390-461 e.kr.) starter i en af Romerrigets vestligste afkroge, det daværende England. Her tog irerne ofte på store plyndringstogter til og under disse prydringstogter tog irerne slaver og tog dem med til Irland. På den måde blev englændere blev taget til slaver og ført til Irland.

I år 406 var det præcis hvad der skete for den ca. 16 årige engelske Patrick. Fra at være beskyttet af den romerske borgerlov, kom han de næste 6 år af sit liv, til at leve som slave i Irland.

Her stod han meget grusomt igennem i sit fangenskab, men efter sin frigivelse eller flugt fra slaveriet, fik han flere religiøse åbenbaringer, og det stod klart for ham, at det var hans opgave at kristne de hedenske irere.

Patrick havde succes med at udbrede den katolske kirke i det irske samfund, og hans dødsdag den 17. marts er blevet fejret lige siden. Sagnet fortæller, at St. Patrick brugte den lille urt trekløveren som symbol, når han skulle forklare de hedenske irere om treenigheden; Faderen, Sønnen og Helligånden. Trekløveren og den grønne farve er i dag fortsat, irske nationalsymboler.

Sankt Patriks Dag fejres langt ud over Irlands grænser.

Hert år den 17. marts vender mange verden over, deres opmærksomhed mod Irland. Selvom St. Patrick’s Day kun er en helligdag få steder – Republikken Irland, Nordirland, Newfoundland, Labrador og Montserrat – bliver den irske tradition fejret verden over, også i Danmark.  I København og i provinsen, vil du kunne se grøn klædte personer i et Sankt Patricks kostume.

Sankt patricks Day kostume Hvad er Sankt patricks day
Sankt Patricks Day kostumer

 

Hvordan fejres Sankt Patricks Day?

Det vigtigste er faktisk kostumet. Eller dét at bære noget grønt eller en trekløver synligt på tøjet. Der skal helst være grønt overalt! Og grønt så langt øjet rækker – fra hår til tøj og selv maden. Og her snakker vi ikke om spinat, men bagels, pandekager, selv øl – hvis der kan tilføjes grøn frugtfarve i maden, vil det blive serveret på St. Patrick’s Day. Men farvefesten stopper ikke her: floder, monumenter, ja selv ski resorter bliver farvet grønt for at fejre anledningen.

Irland startede først officielt med at fejre dagen i 1903. Eftersom ”Smaragdøen” hovedsageligt er katolsk og St. Patricks Day normalt falder i den gamle fastetid op til påske, plejede det at være en stille og religiøs ferie. Lige indtil 1960’erne, hvor en lov tillod pubs at holde åbent på dagen.

Siden er Sankt Patricks Day været lidt af en ølfest, hvor gode irske øl er blevet nydt.

Skal du til Sankt Patricks Day?

Hvis du har planer om at deltage i Sankt Patricks Day i år eller en Sankt Patricks fest – så husk Sankt Patrick kostumet og det festglade humør! Det er aldrig kedeligt til en Sankt Patricks fest eller arrangement, for det gode irske humør er meget smittende.

Find dit Sankt Patrick kostume her

Sankt Patrick kostume til mænd

Sankt Patrick kostume til kvinder

pinit fg en rect red 28 - Sankt Patricks Day

error: Content is protected !!